Vrste ovaca – Razlike između mesnih, mlečnih i vunenih rasa

Ovce su deo ljudske svakodnevice već milenijumima, a njihovo gajenje predstavlja jedno od najstarijih zanimanja čoveka.

U zavisnosti od klimatskih uslova, terena i potreba zajednice, razvijale su se različite rase ovaca koje služe raznim svrhama.

Danas se ovce uzgajaju širom sveta zbog mesa, mleka i vune, ali se sve češće bira specijalizovana rasa u skladu sa konkretnim ciljem proizvodnje.

Zato je važno razumeti osnovne razlike između mesnih, mlečnih i vunenih rasa, kako bi se odabrala ona koja će dati najviše koristi u postojećim uslovima.

U ovom tekstu predstavićemo osnovne karakteristike svake grupe rasa, najzastupljenije rase u Srbiji, kao i savete za pravilnu selekciju u zavisnosti od vašeg domaćinstva ili farme.

Osnovna podela ovaca prema proizvodnoj nameni

Rase ovaca predstavljaju različite genetske linije prilagođene specifičnim uslovima uzgoja i proizvodnim ciljevima – meso, mleko ili vuna
Rase ovaca predstavljaju različite genetske linije prilagođene specifičnim uslovima uzgoja i proizvodnim ciljevima – meso, mleko ili vuna

Ovce se mogu svrstati u tri glavne kategorije u zavisnosti od primarne svrhe uzgoja: one koje se prvenstveno koriste za proizvodnju mesa, one koje su namenjene dobijanju mleka i prerađevina, i one koje se gaje radi dobijanja kvalitetne vune.

Ova klasifikacija omogućava uzgajivačima da se fokusiraju na unapređenje određenih proizvodnih karakteristika, ali i na ekonomsku održivost farme.

Mesne rase

Šarole ovce
Šarole ovce su francuska mesna rasa poznata po brzom rastu, snažnoj muskulaturi i visokom prinosu kvalitetnog mesa

Ovce koje se uzgajaju radi dobijanja mesa karakterišu se brzim rastom, dobrom konverzijom hrane i razvijenom muskulaturom.

Njihova mlečnost i kvalitet vune obično su u drugom planu. Ove rase su idealne za intenzivni način uzgoja, gde je cilj maksimalan prirast u što kraćem roku.

Primeri poznatih mesnih rasa su: Ile de France, Suffolk, Šarole.

Ove rase su često izbor farmera koji žele sigurnu i brzu isplativost investicije kroz prodaju jagnjadi i klaničnih trupova.

Mlečne rase

Lacaune OVCA
Lacaune ovca je francuska mlečna rasa poznata po visokoj mlečnosti i proizvodnji mleka za čuveni Rokfor sir

Mlečne ovce se najviše koriste za proizvodnju mlečnih prerađevina kao što su sir, jogurt i kajmak.

Imaju znatno duži laktacijski period i veću mlečnost u odnosu na ostale rase.

Ove rase zahtevaju više pažnje, posebno u ishrani i higijeni, ali se investicija isplati kroz kvalitet i količinu mleka.

Najpoznatije mlečne rase su: Istočnofrizijska – poznata kao najplodnija mlečna rasa, i Lacaune – koja se koristi za proizvodnju čuvenog Rokfor sira u Francuskoj.

Vunene rase

merino ovca
Merino ovca je poznata širom sveta po izuzetno finom i mekanoj vuni vrhunskog kvaliteta, cenjenoj u tekstilnoj industriji/YOUTUBE

Rase ovaca koje se gaje zbog vune poseduju gustu i kvalitetnu dlaku.

One nisu naročito produktivne kada je reč o mesu ili mleku, ali vuna koju daju ima veliku vrednost na tržištu, posebno kod finijih i kvalitetnijih sorti.

Najpoznatija rasa u ovoj kategoriji je Merino ovca, koja daje najfiniju vunu na svetu, kao i Romanovska rasa, koja se koristi i za mešovitu proizvodnju zbog svoje plodnosti.

Uporedne osobine po tipu ovaca

Osobina Mesne rase Mlečne rase Vunene rase
Prirast mesa Veoma visok Srednji Nizak
Mlečnost Niska Vrlo visoka Niska
Kvalitet vune Nizak Srednji Visok
Namena Proizvodnja mesa Proizvodnja mleka Vuna i tekstil

Kombinovane (višenamenske) rase

Postoje rase koje imaju umeren balans između mlečnosti, mesa i vune.

One se posebno preporučuju manjim gazdinstvima i u uslovima gde se uzgoj odvija tradicionalno, na pašnjacima. Iako ni u jednoj oblasti nisu najproduktivnije, njihova prednost je u otpornosti i niskim troškovima održavanja.

U Srbiji su poznate sledeće kombinovane rase: Pramenka (u više varijacija kao što su sjenička, pirotska, vlaška) i Romanovska, poznata po velikom broju jagnjadi po jagnjenju.

Rase ovaca prisutne u Srbiji

Autohtone rase

Srbija je bogata autohtonim rasama ovaca koje su se vekovima prilagođavale specifičnim klimatskim uslovima i reljefu.

Među njima dominira Sjenička pramenka, cenjena zbog mlečnosti, izdržljivosti i dobrog kvaliteta mesa i mleka.

Još jedna poznata domaća rasa je Bardoka, koja se koristi u ekstenzivnom uzgoju i poznata je po otpornosti na bolesti.

Strane i uvozne rase

U poslednjim decenijama na srpskim farmama pojavile su se i strane rase koje su se odlično uklopile u naše uslove.

Najzastupljenije su: Ile de France i Šarole (mesne), Istočnofrizijska (mlečna), kao i Romanovska (kombinovana).

Njihov uzgoj često ide uz veće investicije, ali i veću dobit.

Najčešće rase u Srbiji

Rasa Poreklo Tip Karakteristike
Sjenička pramenka Srbija Mlečna/kombinovana Visoka mlečnost, prilagodljiva
Bardoka Srbija Mesna Otporna, pogodna za pašnjake
Ile de France Francuska Mesna Brz rast, odličan prinos mesa
Istočnofrizijska Nemačka Mlečna Najveća mlečnost među ovcama
Romanovska Rusija Kombinovana Plodna, otpornost i kvalitetna vuna

Kako izabrati odgovarajuću rasu za uzgoj?

Izbor rase zavisi od mnogo faktora: vrste terena, klimatskih uslova, tržišne potražnje i ciljeva uzgoja.

Ako je planirano da se proizvodi sir i mleko, najbolje je birati mlečne rase. Za farmere koji ciljaju prodaju mesa – mesne rase su optimalne.

Za manje farme ili domaćinstva koje žele sve u jednom, kombinovane rase su najpraktičnije.

Takođe, treba uzeti u obzir dostupnost stočne hrane, pristup veterinarskoj zaštiti i mogućnost plasmana proizvoda.

Savetovanje sa stručnjacima i terenska poseta postojećim farmama često pomažu u donošenju prave odluke.

Zaključak

Ovčarstvo je grana poljoprivrede sa velikim potencijalom, posebno u zemljama poput Srbije koje imaju odgovarajuće prirodne uslove.

Razlikovanje i poznavanje tipova ovaca po proizvodnoj nameni je ključno za efikasan i održiv uzgoj.

Pravi izbor rase može značiti razliku između prosečnog i izuzetnog rezultata – kako u pogledu kvaliteta, tako i profita.

Bilo da se odlučite za mesne, mlečne, vunene ili kombinovane ovce, uz dobru brigu i planiranje – uspeh neće izostati.