Ovce su deo ljudske svakodnevice već milenijumima, a njihovo gajenje predstavlja jedno od najstarijih zanimanja čoveka.
U zavisnosti od klimatskih uslova, terena i potreba zajednice, razvijale su se različite rase ovaca koje služe raznim svrhama.
Danas se ovce uzgajaju širom sveta zbog mesa, mleka i vune, ali se sve češće bira specijalizovana rasa u skladu sa konkretnim ciljem proizvodnje.
Zato je važno razumeti osnovne razlike između mesnih, mlečnih i vunenih rasa, kako bi se odabrala ona koja će dati najviše koristi u postojećim uslovima.
U ovom tekstu predstavićemo osnovne karakteristike svake grupe rasa, najzastupljenije rase u Srbiji, kao i savete za pravilnu selekciju u zavisnosti od vašeg domaćinstva ili farme.
Osnovna podela ovaca prema proizvodnoj nameni

Ova klasifikacija omogućava uzgajivačima da se fokusiraju na unapređenje određenih proizvodnih karakteristika, ali i na ekonomsku održivost farme.
Mesne rase

Ovce koje se uzgajaju radi dobijanja mesa karakterišu se brzim rastom, dobrom konverzijom hrane i razvijenom muskulaturom.
Njihova mlečnost i kvalitet vune obično su u drugom planu. Ove rase su idealne za intenzivni način uzgoja, gde je cilj maksimalan prirast u što kraćem roku.
Primeri poznatih mesnih rasa su: Ile de France, Suffolk, Šarole.
Ove rase su često izbor farmera koji žele sigurnu i brzu isplativost investicije kroz prodaju jagnjadi i klaničnih trupova.
Mlečne rase

Mlečne ovce se najviše koriste za proizvodnju mlečnih prerađevina kao što su sir, jogurt i kajmak.
Imaju znatno duži laktacijski period i veću mlečnost u odnosu na ostale rase.
Ove rase zahtevaju više pažnje, posebno u ishrani i higijeni, ali se investicija isplati kroz kvalitet i količinu mleka.
Najpoznatije mlečne rase su: Istočnofrizijska – poznata kao najplodnija mlečna rasa, i Lacaune – koja se koristi za proizvodnju čuvenog Rokfor sira u Francuskoj.
Vunene rase

Rase ovaca koje se gaje zbog vune poseduju gustu i kvalitetnu dlaku.
One nisu naročito produktivne kada je reč o mesu ili mleku, ali vuna koju daju ima veliku vrednost na tržištu, posebno kod finijih i kvalitetnijih sorti.
Najpoznatija rasa u ovoj kategoriji je Merino ovca, koja daje najfiniju vunu na svetu, kao i Romanovska rasa, koja se koristi i za mešovitu proizvodnju zbog svoje plodnosti.
Uporedne osobine po tipu ovaca
Osobina | Mesne rase | Mlečne rase | Vunene rase |
---|---|---|---|
Prirast mesa | Veoma visok | Srednji | Nizak |
Mlečnost | Niska | Vrlo visoka | Niska |
Kvalitet vune | Nizak | Srednji | Visok |
Namena | Proizvodnja mesa | Proizvodnja mleka | Vuna i tekstil |
Kombinovane (višenamenske) rase
Postoje rase koje imaju umeren balans između mlečnosti, mesa i vune.
One se posebno preporučuju manjim gazdinstvima i u uslovima gde se uzgoj odvija tradicionalno, na pašnjacima. Iako ni u jednoj oblasti nisu najproduktivnije, njihova prednost je u otpornosti i niskim troškovima održavanja.
U Srbiji su poznate sledeće kombinovane rase: Pramenka (u više varijacija kao što su sjenička, pirotska, vlaška) i Romanovska, poznata po velikom broju jagnjadi po jagnjenju.
Rase ovaca prisutne u Srbiji
Autohtone rase
Srbija je bogata autohtonim rasama ovaca koje su se vekovima prilagođavale specifičnim klimatskim uslovima i reljefu.
Među njima dominira Sjenička pramenka, cenjena zbog mlečnosti, izdržljivosti i dobrog kvaliteta mesa i mleka.
Još jedna poznata domaća rasa je Bardoka, koja se koristi u ekstenzivnom uzgoju i poznata je po otpornosti na bolesti.
Strane i uvozne rase
U poslednjim decenijama na srpskim farmama pojavile su se i strane rase koje su se odlično uklopile u naše uslove.
Najzastupljenije su: Ile de France i Šarole (mesne), Istočnofrizijska (mlečna), kao i Romanovska (kombinovana).
Njihov uzgoj često ide uz veće investicije, ali i veću dobit.
Najčešće rase u Srbiji
Rasa | Poreklo | Tip | Karakteristike |
---|---|---|---|
Sjenička pramenka | Srbija | Mlečna/kombinovana | Visoka mlečnost, prilagodljiva |
Bardoka | Srbija | Mesna | Otporna, pogodna za pašnjake |
Ile de France | Francuska | Mesna | Brz rast, odličan prinos mesa |
Istočnofrizijska | Nemačka | Mlečna | Najveća mlečnost među ovcama |
Romanovska | Rusija | Kombinovana | Plodna, otpornost i kvalitetna vuna |
Kako izabrati odgovarajuću rasu za uzgoj?
Izbor rase zavisi od mnogo faktora: vrste terena, klimatskih uslova, tržišne potražnje i ciljeva uzgoja.
Ako je planirano da se proizvodi sir i mleko, najbolje je birati mlečne rase. Za farmere koji ciljaju prodaju mesa – mesne rase su optimalne.
Za manje farme ili domaćinstva koje žele sve u jednom, kombinovane rase su najpraktičnije.
Takođe, treba uzeti u obzir dostupnost stočne hrane, pristup veterinarskoj zaštiti i mogućnost plasmana proizvoda.
Savetovanje sa stručnjacima i terenska poseta postojećim farmama često pomažu u donošenju prave odluke.
Zaključak
Razlikovanje i poznavanje tipova ovaca po proizvodnoj nameni je ključno za efikasan i održiv uzgoj.
Pravi izbor rase može značiti razliku između prosečnog i izuzetnog rezultata – kako u pogledu kvaliteta, tako i profita.
Bilo da se odlučite za mesne, mlečne, vunene ili kombinovane ovce, uz dobru brigu i planiranje – uspeh neće izostati.