Kako uzgajati Somborsku kaporku? Saveti za produktivan i zdrav uzgoj

U svetu domaćih životinja, Somborska kaporka se ističe kao jedna od najvrednijih rasa kokošaka.

Somborska kaporka je autohtona rasa kokošaka poreklom iz Srbije, tačnije iz Vojvodine.

Ova rasa nastala je početkom 20. veka ukrštanjem domaćih kokošaka sa francuskim hudanom i rasom Sulmtaler.

Prepoznatljiva je po svojoj otpornosti, dobroj nosivosti i kvalitetnom mesu.

Idealan je izbor za uzgoj na farmama i u dvorištima zbog prilagodljivosti različitim klimatskim uslovima.

Produktivnost – broj jaja i kvalitet mesa

Somborska kaporka godišnje snese između 200 i 220 jaja, a najbolje jedinke mogu dostići i do 260 jaja.

Jaja su srednje veličine i kvalitetne ljuske. Njeno meso je cenjeno zbog dobrog ukusa i čvrste teksture, što je čini pogodnom i za domaćinstva i za komercijalnu proizvodnju.

Uslovi za uzgoj

Prostor i smeštaj

Somborska kaporka zahteva prostran kokošinjac sa dobrim provetravanjem i redovnim čišćenjem.

Preporučuje se otvoren prostor za ispašu kako bi kokoške imale prirodnu ishranu i dovoljno kretanja.

Optimalna gustina u smeštaju je oko osam koka i jedan petao na propisanoj površini.

Prilagođenost klimi

Kaporka je otporna na različite vremenske uslove, ali ekstremne temperature mogu uticati na njenu produktivnost.

Preporučena temperatura u prostoru je između 15°C i 25°C. Tokom zime potrebno je dodatno zaštititi kokošinjac, a leti obezbediti dovoljno hladovine i sveže vode.

Oprema za uzgoj

Za optimalan uzgoj potrebno je obezbediti kvalitetne hranilice, pojilice i gnezda za nošenje jaja.

Dobri inkubatori mogu povećati broj zdravih pilića u procesu razmnožavanja.

Ishrana i nega

Pravilna ishrana

Somborska kaporka se hrani kombinacijom žitarica (kukuruz, pšenica, ječam), proteinskih dodataka (sojina sačma, suncokretova sačma) i svežeg povrća.

Dobro izbalansirana ishrana povećava produktivnost i kvalitet jaja i mesa.

Održavanje higijene

Čist kokošinjac smanjuje rizik od bolesti. Preporučuje se redovno uklanjanje izmeta i zamena prostirke.

Oprema treba da se pere i dezinfikuje kako bi se sprečila infekcija.

Takođe, redovni pregledi i vakcinacije doprinose očuvanju zdravlja jata.

somborska kaporka1
Somborska kaporka je poznata po svom karakterističnom perjanom čuperku na glavi

Prednosti uzgoja Somborske kaporke

  • Visoka nosivost jaja u odnosu na druge autohtone rase
  • Kvalitetno meso pogodno za domaću i komercijalnu upotrebu
  • Otpornost na bolesti i prilagodljivost različitim uslovima
  • Ekonomična proizvodnja i niska potrošnja hrane u odnosu na produktivnost
  • Pogodna za ekstenzivni i organski uzgoj
somborska kaporka
Somborska kaporka nije samo vredna nosilja, već i prava dvorišna dama

Za kraj

Somborska kaporka je odličan izbor za uzgajivače koji žele otpornu, produktivnu i ekonomičnu rasu kokošaka.

Njena sposobnost prilagođavanja različitim uslovima, visoka nosivost jaja i kvalitet mesa čine je isplativom investicijom.

Uz pravilnu ishranu i adekvatnu negu, ova rasa može doneti dobre rezultate kako za domaćinstva, tako i za komercijalne farme.